NIEUWS UIT LELYSTAD

Politiek buigt zich over planning nieuwbouw voor scholen

De gemeenteraad kan zich binnenkort buigen over het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2024-2025 (IHP), waar de nieuwbouw en verbouwing van de gemeentelijke schoolgebouwen in beschreven staat. Het is de taak van de gemeente om voor het primair en voortgezet onderwijs voor adequate huisvesting te zorgen. Daarom worden er regelmatig IHP’s gemaakt en geactualiseerd, zodat de gemeenteraad goed inzicht heeft in wat er de komende jaren op de gemeente afkomt en hoeveel dat gaat kosten.

En dat is geen overbodige luxe. Veel scholen in Lelystad zijn in dezelfde tijd gebouwd en zijn dus ook in dezelfde tijd aan vervanging of verbouwing toe. Bovendien zijn de bouwkosten de afgelopen jaren enorm gestegen, door tekort aan bouwmaterialen en de prijsstijging daarvan, inflatie en tekorten aan personeel. Voor de komende jaren betekent het dat er meer geld nodig is: 628.408 euro in 2025, 2.384.561 euro in 2026, 2.574.110 in 2027 en 2.355.187 euro in 2028, om precies te zijn.

Netcongestie

Dan nog ligt een aantal ‘uitdagingen’ op de loer. Zo is het niet vanzelfsprekend dat nieuwe scholen aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet, waar schaarste is. Dat betekent dat sommige scholen op noodaggregaten moeten worden aangesloten. Op dit moment is dat bij één school het geval: de tijdelijke huisvesting van De Tjotter en de Triangel. In de nabije toekomst dreigen er problemen voor de nieuwbouw van MFA De Tjotter en school De Tjalk.

Maar daar is vooral veel onzekerheid en de gemeente werkt hard, samen met energiebedrijven en anderen, aan oplossingen. “Onze ambities van energiezuinig, duurzaamheid en gasloos bijvoorbeeld blijven overeind staan, maar dat laatste vraagt ook iets van de elektriciteitscapaciteit die je nodig hebt. Maar we staan open voor nieuwe oplossingen, zoals accu’s en alternatieve netwerken, en doen ook graag mee aan pilots op dat gebied,” zegt onderwijswethouder Dennis Grimbergen.

Een overzicht van de projecten die er voor de komende jaren op stapel staan:

Nieuwbouw De Tjalk

Voor de nieuwbouw van integraal kindcentrum (IKC) De Tjalk is het afgelopen jaar het aanbestedingstraject voor een aannemer doorlopen. In eerste instantie zijn geen inschrijvingen ontvangen binnen het beschikbare budget. Na een moeizaam vervolgtraject en bijstelling van het budget is uiteindelijk in december een aannemer gecontracteerd. Het proces is hierdoor vertraagd. De verwachting is nu dat in het tweede kwartaal van 2024 kan worden begonnen met de bouw en dat het gebouw voor de zomervakantie 2025 opgeleverd wordt. Er wordt nu een werkgroep samengesteld om samen met de omwonenden en gebruikers verder na te denken over de inrichting van het buitenterrein. De nieuwbouw  komt op de huidige bovenbouwlocatie van basisschool De Tjalk. In het nieuwe IKC komen, naast Daltonbasisschool De Tjalk, GO! Kinderopvang en een gymzaal.

Nieuwbouw MFA De Botter

Ook de nieuwbouw van MFA (multifunctionele accommodatie) De Botter heeft een lange aanloopfase gehad. Inmiddels is de bouw begonnen, in het vierde kwartaal van 2023. De oplevering wordt eind 2024 verwacht. Basisschool De Schakel, GO! kinderopvang en Icare zullen er dan hun intrek in nemen. Daarnaast worden er ruimte voor welzijnsactiviteiten in het gebouw gerealiseerd en een gymzaal. Na het gereedkomen van de nieuwbouw worden de huidige gebouwen van De Schakel en GO! Kinderopvang gesloopt en de terreinen ingericht als openbare ruimte.

Nieuwbouw IKC Voorhof

Het ontwerp van het nieuwe gebouw voor basisscholen De Regenboog en De Wingerd, dat ook een gymzaal en ruimte voor kinderopvang zal omvatten, is gereed. Dit IKC Voorhof wordt gerealiseerd op de locatie van gymzaal Voorhof. Deze ligt tussen de huidige gebouwen van De Regenboog en De Wingerd in. Gedurende de bouwperiode kunnen de huidige schoolgebouwen in gebruik blijven. Dit zorgt evenwel voor een complexere bouwlocatie. De verwachting is dat in het derde kwartaal van 2024 begonnen  kan worden met de bouw en dat het gebouw medio 2025 opgeleverd wordt. Voor de inrichting van de buitenruimte wordt de komende maanden overlegd met de gebruikers en de omwonenden. Er is onderzocht of het mogelijk is om sportvoorzieningen in de openlucht te plaatsen waar de kinderen gedurende de bouwperiode bewegingsonderwijs kunnen volgen. Dit blijkt echter niet mogelijk te zijn in verband met de bouwplaatsinrichting en de veiligheid voor de leerlingen. Op loopafstand van de scholen is geen beschikbare gymzaal aanwezig, waardoor, in afwachting van de nieuwe gymzaal, voor het bewegingsonderwijs moet worden uitgeweken naar  ‘t Kofschip. De gemeente zorgt voor vervoer.

Nieuwbouw De Kring

De uitwerking van IKC De Kring loopt volgens planning. Het ontwerp is in januari gepresenteerd aan de omwonenden op een bewonersavond. Inmiddels loopt de aanbesteding. Voor de inrichting van de buitenruimte volgt de komende maanden overleg met de gebruikers en de omwonenden. De bouwstart wordt tweede helft 2024 verwacht.

Renovatie schoolgebouw Timotheüs

De reformatorische basisschool Timotheüs is, vooruitlopend op de renovatie van haar schoolgebouw aan het Zuiderwagenplein, tijdens de zomervakantie verhuisd naar het schoolgebouw aan het Karveel 39-01 (het voormalige gebouw van speciaalonderwijsschool Herman Bekius). De aanvang van de renovatiewerkzaamheden heeft wat vertraging opgelopen in verband met het flora- en faunaonderzoek. Inmiddels is de omgevingsvergunning voor de renovatie wel verleend. De verwachting is dat in de tweede helft van 2024 gestart kan worden met de werkzaamheden en dat de oplevering rond de zomer van 2025 plaatsvindt.

Tijdelijke uitbreiding Triangel & Tjotter en tijdelijke huisvesting De Torenvalk

Op basis van de groei van basisscholen De Tjotter en De Triangel is besloten om voor beide scholen een gezamenlijke dependance aan de noordzijde van Warande te realiseren, in de vorm van een tijdelijke voorziening, in twee fases. De eerste is afgelopen oktober opgeleverd, fase 2 volgt 1 augustus van dit jaar.De nieuwe school De Torenvalk start dan in hetzelfde gebouw. De Torenvalk heeft de ruimte om hier te groeien tot aan de realisatie van haar permanente gebouw. Daarna kan de tijdelijke voorziening voor De Torenvalk worden verwijderd.

Uitbreiding De Wingerd

In 2023 is bij basisschool De Wingerd een tijdelijke unit geplaatst. Deze zal in gebruik blijven tot de oplevering van het nieuwe schoolgebouw (IKC Voorhof) waar De Wingerd, samen met De Regenboog en GO! Kinderopvang, intrek in zal nemen.

Uitbreiding De Vuurtoren

In de zomer van 2023 zijn bij het gebouw van basisschool De Vuurtoren (Kindcentrum Zuiderzee) twee noodlokalen geplaatst om het toegenomen aantal leerlingen van de school te huisvesten. Met deze noodlokalen heeft de school voor de eerstkomende jaren normatief voldoende ruimte. Niettemin is de beschikbare ruimte krap. Het bestuur van De Vuurtoren, Stichting SchOOL en het bestuur van de naastgelegen basisschool De Laetare, SKO zijn overeengekomen dat De Vuurtoren in het huidige en het volgende schooljaar gebruik zal maken van twee lokalen in het gebouw van De Laetare. Voor de lange termijn is een verdere uitbreiding nodig. Om hierop tijdig voorbereid te zijn wil de gemeente onderzoeken of het mogelijk is Kindcentrum Zuiderzee permanent uit te breiden en wat de kosten daarvan zijn.

Kindcentrum Het Mozaïek

In 2022 zijn bij Kindcentrum Het Mozaïek twee noodlokalen geplaatst om zowel het gegroeide leerlingenaantal van Het Mozaïek als de kinderopvangactiviteiten te kunnen huisvesten. Tegelijk is toegezegd te onderzoeken of een structurele en meer duurzame oplossing mogelijk is voor de verwachte groei naar circa 200 leerlingen. Daarbij is rekening gehouden met de leeftijd van het gebouw (48 jaar) en de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor nieuwbouw. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat renovatie weliswaar mogelijk is, maar dat het een duurdere optie is dan vervangen. Ondertussen is ook het leerlingenaantal afgenomen. Dit maakt dat een pas op de plaats nodig is.

IKC Stella Nova

IKC Stella Nova is de naam van de nieuwe christelijke basisschool in Warande (voorheen aangeduid als ‘de 2e basisschool in Warande’), die pas 1 augustus 2025 zal beginnen, in een tijdelijke voorziening. In samenspraak met het schoolbestuur is gekeken naar een geschikte locatie. Die is gevonden dicht bij de definitieve plek. De tijdelijke huisvesting zal in eerste instantie bestaan uit vier lokalen, een speellokaal, aanvullende (personeels)ruimte en ruimte voor kinderopvang. De tijdelijke voorziening zal langer worden gebruikt dan eerder voorzien. Daarom is die naar verwachting niet voldoende om de groei van het leerlingenaantal op te vangen. Voor 2026 wordt daarom rekening gehouden met een uitbreiding.

De taalklas

In samenwerking met Stichting SchOOL is de afgelopen periode gewerkt aan het realiseren van huisvesting voor de taalklas voor het basisonderwijs. Tot voor kort was die in het gebouw van basisschool De Poolster gehuisvest. Door een toename van het aantal leerlingen dat in aanmerking komt voor dit onderwijs, onder andere als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is een grotere ruimte nodig. Bovendien heeft het, om onderwijsinhoudelijke redenen, de sterke voorkeur om het taalonderwijs voor het primair onderwijs op één locatie te geven. In overleg met het schoolbestuur is gekozen voor het voormalige SGL-gebouw. Vorig jaar is aan de zijkant van dit gebouw huisvesting voor de taalschool gerealiseerd die volledig los van de opvanglocatie functioneert. De taalschool heeft zijn eigen ingang, schoolplein en sanitaire voorzieningen ven negen lokalen. Het onderkomen is na de zomervakantie van 2023 in gebruik genomen.

Nieuwbouw De Windroos

In het vierde kwartaal van 2023 is er een start gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden voor de vervangende nieuwbouw van De Windroos. Voor de plek zijn vier scenario's uitgewerkt, waarbij de optimale situatie in scenario vier is te vinden (zie ook het artikel eerder deze week op Radio Lelystad). Dit scenario behelst de verplaatsing van De Windroos naar de locatie van de voormalige Herman Bekius school (Karveel 39-01). Dat heeft als groot voordeel dat er geen tijdelijke huisvesting nodig is gedurende de bouwperiode. Ook is de school op de nieuwe locatie goed zichtbaar vanaf de wijkontsluitingsweg, ontstaat er meer ruimte in het park en is er ruimte voor een gymzaal. In dit scenario kunnen er bovendien voldoende parkeerplekken worden gerealiseerd die goed bereikbaar zijn vanaf de wijkontsluitingsweg.

Tijdelijke huisvesting basisschool De Boeier

Het gebouw van basisschool De Boeier bestaat uit een oud gedeelte en een nieuw gedeelte. Besloten is  het oude gedeelte te vervangen. Gedurende de bouwperiode moet een deel van de school tijdelijk elders worden gehuisvest. In de directe nabijheid is daar geen ruimte voor. Daarom is er, in overleg met het bestuur, gekozen voor een plek  zo dicht mogelijk bij het voedingsgebied van deze school: op het voormalige sportterrein aan 't Kofschip.

Foto: Impressie van de nieuwbouw van basisschool De Kring

Geplaatst op 4 april 2024.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

26 april, 2024

Lintjesregen daalt neer op zeven stadsgenoten (met video)

In de Agora heeft vrijdag de traditionele Lintjesregen plaatsgevonden. Zeven Lelystedelingen werden…
26 april, 2024

SP stelt Kamervragen over sluiting spoedpoli in de avond

De SP in de Tweede Kamer vindt dat minister Pia Dijkstra, Medische Zorg, moet proberen de…
26 april, 2024

Sunsation aangemeld bij Unesco als werelderfgoed

De organisatoren, en bezoekers, hebben Sunsation bij Unesco aangemeld als immaterieel erfgoed. Het…
26 april, 2024

Lelystad koploper lege winkels, ombouwen goede oplossing

Lelystad is met een leegstand van twintig procent in het stadshart landelijk koploper in lege…
25 april, 2024

Uitrol ondergrondse containers gaat weer opgepakt worden

De gemeente gaat de uitrol van ondergrondse containers over de stad weer oppakken. Drie jaar…
25 april, 2024

Gemeente stevent af op noodzakelijke bezuinigingen

De gemeente gaat zich voorbereiden op flinke bezuinigingen die er aan komen. Vanaf volgend jaar…
25 april, 2024

Rechter acht bewijs in zaak inbraken Saerdam onvoldoende

De inbraken in Saerdam van twee jaar geleden, waarbij onder meer objecten met een grote emotionele…
24 april, 2024

Raad akkoord: woonwagens krijgen plekken in woonwijken

Lelystad gaat op zoek naar nieuwe woonwagenplaatsen, in woonwijken. De gemeenteraad heeft…
24 april, 2024

Gewelddadige veelpleger niet tijdig gevonden voor proces

Het is niet gelukt de gewelddadige veelpleger op te sporen die vorig jaar verdween nadat hij uit…
24 april, 2024

Lelystad gaat verder met vier wethouders en het raadsakkoord

Het college van burgemeester en wethouders gaat verder met vier wethouders. De in februari…
24 april, 2024

Bibliotheek vindt directeur die de uitdaging alsnog aandurft

Beroepsbestuurder Bianca Pieters wordt de nieuwe directeur-bestuurder van Flevomeer Bibliotheek, de…
23 april, 2024

Lelystedeling krijgt zijn nachttrein naar Amsterdam en terug

Lelystad sluit aan bij een extra nachttrein die volgend jaar en het jaar daarop in de nachten van…
23 april, 2024

Windroos verhuist naar nieuwe locatie, buurt komt nu aan tafel

De nieuwbouw van basisschool de Windroos komt, met een nieuwe gymzaal, op de plek waar nu het oude…
23 april, 2024

Theatervereniging JTL vindt luisterend oor bij gemeente

De gemeente gaat Theatervereniging JTL te hulp schieten. Drie weken geleden bleek uit een artikel…
23 april, 2024

Gedicht van de week, Martin Packbier: Het onbeschreven blad

Radio Lelystad plaatst wekelijks een ‘Gedicht van de Week’ van een Lelystedeling of iemand uit de…
23 april, 2024

Parkeerder kan toch beter maar gewoon een kaartje kopen

De gemeente kan mensen die hun auto parkeren in een betaaldparkeergebied zonder een parkeerkaartje…
23 april, 2024

Spoedpoli vanaf 1 juni niet meer open in de avonduren

De spoedpoli van St Jansdal in Lelystad is vanaf 1 juni niet meer 's avonds in bedrijf. De…
22 april, 2024

Handhavers mogen tijdelijk minder door verlopen van akte

De boa's van de gemeente mogen tot nader order niet zelfstandig taken uitvoeren die onder het…
22 april, 2024

Scheepswrakken beter in beeld, met informatie voor publiek

Het Jagersveld was eind vorige week de eindstreep van een operatie om de scheepswrakken in de…
22 april, 2024

Batavia '90 wint, maar het is een zege met kanttekeningen

Het was Mohamed Hammouchi die Batavia ‘90 zaterdag met een onberispelijke vrije trap in de…
19 april, 2024

Stiefvader na misbruik cel in en vijf jaar onder toezicht

Marcel G., de nu 36-jarige man die terechtstond omdat hij jarenlang zijn stiefdochtertje misbruikte…
19 april, 2024

Coffeeshop nog voor de zomer naar andere locatie

De coffeeshop verhuist nog voor de zomer naar de nieuwe locatie op wat heet ‘Stationsbalkon-Noord’.…
19 april, 2024

Politie deelt beeld van dader overval op supermarkt

De politie heeft beelden gedeeld van een poging tot overval op een supermarkt in de Neringpassage…
18 april, 2024

King’s Open Air gaat niet door (update)

De gemeente laat weten dat de King’s Open Air, het feestje dat gepland was rond Koningsnacht en…
18 april, 2024

Nieuw speelruimteplan nog voor de zomer naar de gemeenteraad

De gemeente heeft een enquête online gezet over speelruimtes. Daarin wordt ouders gevraagd naar wat…
18 april, 2024

Aanpassing wegen en rotondes moet doorstroming verbeteren

Met het versterken van de binnenring en het aantrekkelijker maken voor automobilisten van de…
18 april, 2024

Ook rechter ziet geen bewijs in zaak mishandelen kinderen

Ook de rechter acht, net als twee weken geleden de officier van justitie, de mishandeling van de…
18 april, 2024

Helaas, trillen en slingeren blijkt tóch gevaar voor rijbewijs

Hij reed opvallend langzaam, was niet in staat op zijn eigen rijbaan te blijven en toen agenten die…

Radio Lelystad: de hele dag dichtbij! | Ook op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter