NIEUWS UIT LELYSTAD

Twee voorkeurslocaties voor nieuwbouw Corneel (met video)

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar een nieuwe plek voor poppodium Corneel. De gemeenteraad heeft onlangs een budget van 12 miljoen euro vastgesteld voor een nieuw poppodium en volgens het onderzoek kan het ook voor dat geld.

Er zijn vier mogelijke locaties in beeld: aanpassing van het huidige pand van Corneel, het terrein van de voormalige discotheek Mystic, gebouw De Trommel in het Stadshart en het parkeerveld tussen de parkeergarage aan de Agoraweg en het ROC.

Die laatste locatie is nieuw. De gemeenteraad had ook nog verzocht te kijken naar het voormalige postkantoor aan het Stadhuisplein, maar dat gebouw is onlangs door een andere partij aangekocht.

Plan van eisen

In het plan van eisen voor een nieuw poppodium staat als belangrijkste voorwaarde dat deze een zaalcapaciteit van 600 tot 650 mensen moet hebben. In het huidige Corneel kunnen maximaal 450 bezoekers. Voor grotere concerten kan wel worden uitgeweken naar de grote zaal van Kubus, maar dat vergt altijd veel van de organisatie. Door een grotere capaciteit nemen ook de exploitatiemogelijkheden van een poppodium toe. In het plan van eisen voor een nieuw poppodium, dat al in 2018 is gemaakt, is dan ook opgenomen dat de zaalcapaciteit voor grote concerten minimaal 600 tot 650 mensen wordt, dat er een kleine zaal komt en dat er bij voorkeur oefenruimtes komen voor lokale bands.

Huidige locatie

In het huidige Corneel zijn de mogelijkheden beperkt. De zaalcapaciteit kan daar nauwelijks worden uitgebreid, alleen door de bar te verplaatsen en de foyer bij de zaal te betrekken ontstaat er meer ruimte. Bij uitverkochte concerten nu is de klimaatbeheersing een probleem, de temperatuur loopt dan op tot ongekende hoogten. Dat kan worden opgelost. De hoogte van de zaal is ook een probleem: iets meer dan drie meter, en daar gaat het podium nog vanaf. Dat beperkt sommige artiesten in de (opbouw van hun) show, waardoor ze niet in Lelystad optreden. Conclusie: voor twee miljoen euro is Corneel aan te passen, maar de zaalcapaciteit van 650 bezoekers kan niet worden gehaald.

De Trommel

Locatie De Trommel aan de Agorahof, het gebouw met de drie puntdaken naast de nieuwe bioscoop, biedt betere mogelijkheden. Het huidige gebouw is niet om te bouwen tot poppodium, maar sloop van dat gebouw en nieuwbouw biedt wel mogelijkheden. Dat vraagt een investering van om en nabij de 10 miljoen euro. De locatie ligt binnen het Theaterkwartier, waardoor een aantal grote uitgaansgelegenheden (theater, nieuwe bioscoop) dichtbij elkaar liggen. Dat is een voordeel, maar de grootste uitdaging is het regelen van de bevoorrading van de drie instellingen, die veelal ook ’s avonds en ’s nachts plaatsvindt (als de voorstellingen zijn afgelopen) en dat zo te regelen dat men elkaar niet in de weg zit, maar toekomstige omwonenden er ook geen last van hebben.

Mystic

De locatie van de oude discotheek Mystic aan de Middenweg is ook geschikt. Het huidige gebouw zou gebruikt kunnen worden voor de kleine zaal, de foyer en ingang, waarna er daarachter een ‘compacte’ nieuwbouw voor de grote zaal en oefenruimtes kan plaatsvinden. De kosten van deze variant worden geraamd op 10,2 tot 10,7 miljoen euro. Nadeel van deze locatie is de onduidelijkheid over wat er precies in dat gebied gaat gebeuren. De woningbouwplannen en de plannen voor een nieuw busstation frustreren de komst van een poppodium in dit gebied wellicht.

Agoraweg

In het onderzoek heeft zich ook nog een nieuwe locatie aangediend: het huidige parkeerterrein tussen parkeergarage Agoradek en het ROC. Daar is meer dan genoeg ruimte voor een nieuw poppodium. De geraamde kosten voor nieuwbouw daar zijn 10,5 miljoen euro. Enige nadeel is dat het wat verder van het station en de andere uitgaansvoorzieningen ligt.

Tot slot is er ook nog gekeken naar de oude bioscoop aan de Dukaatpassage, waar nu onder andere Utopodium in zit, maar die locatie kent sowieso teveel beperkingen.

Conclusie

Conclusie van het onderzoek is dat de locatie aan de Agoraweg en de Mystic de meest kansvolle locaties zijn voor een nieuw poppodium. Dat is ook gebaseerd op de bezoekersstromen, parkeergelegenheid in de buurt en eventuele geluidsoverlast voor de omgeving. De aanbeveling is nu snel een vervolgonderzoek te doen naar de voorkeurslocaties en ondertussen de ‘acute huisvestingsproblemen in huidige accommodatie van Corneel aan te pakken’, zodat Corneel een goede start kan maken met de verzelfstandigde organisatie en zich verder kan ontwikkelen tot een organisatie die een groter poppodium kan gaan exploiteren.’ De twee miljoen euro die de gemeenteraad eerder heeft gereserveerd zou daarvoor gebruikt kunnen worden, de tien miljoen die middels een lening zou worden aangetrokken kan dan voor de nieuwbouw worden gebruikt.  

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Het nieuws uit Lelystad

29 november 2021

Zuidelijk buitengebied getroffen door stroomstoring (update 11.00)

Het zuidelijk buitengebied rondom de A6-snelwegafrit 'Lelystad' heeft vanochtend te maken gehad met…
26 november 2021

'Geen overmatige drukte in Bataviastad op Black Friday'

Black Friday is vandaag rustig verlopen in Bataviastad, zegt marketing director Scott Otte. "Als je…
26 november 2021

Inderdaad, netjes debatteren kun je leren, ook als je jong bent

In tien lessen zijn de leerlingen van praktijkschool De Steiger klaargestoomd voor het einddebat in…
26 november 2021

Dijkdichters maken weer gratis sinterklaasgedichten op maat

Voor sommigen is het een hele klus om met een goed en creatief sinterklaasgedicht te komen. Daarom…
26 november 2021

Corona duikt op in gevangenis: 250 man in quarantaine in cel

Zo’n 250 gedetineerden in Lelystad moeten vijf dagen in quarantaine in hun cel. Ze mogen nog wel in…
26 november 2021

Ook Natuurpark waarschuwt: voeren risico voor mens en dier

De dag nadat Staatsbosbeheer 29 konikpaarden naar de slacht bracht omdat ze door onder meer voeren…
26 november 2021

Lelystad speelt rol in actieweken tegen vrouwenmishandeling

Lelystad doet ook weer mee met Orange The World, de jaarlijkse internationale actieperiode waarin…
25 november 2021

Surpriseparty Omroep Flevoland voor Radio Lelystad

Het feit dat Radio Lelystad de afgelopen maand veel in het nieuws was, door het uitvallen van de…
25 november 2021

Konikpaarden naar slacht, 'door voeren gevaarlijk geworden'

Staatsbosbeheer meldt dat het vandaag (donderdag 25 november) 29 konikpaarden uit het…
25 november 2021

Niet meer per bus naar Dronten, minder vaak naar Swifterbant

De bussen op de lijnen 163 (Dronten – Lelystad) en 164 (Swifterbant –Lelystad) rijden 11 december…
25 november 2021

Het volledige cultuuraanbod van de stad te vinden op één site

Lelystad krijgt een digitale cultuurgids, een site onder de naam Cultuurgids Lelystad…
25 november 2021

Collectieve zelfbouwers vragen gemeenteraad om ruimte

Lelystedelinge Freddy van Arnhem heeft zich dinsdagavond namens een viertal initiatieven van…

Radio Lelystad: de hele dag dichtbij! | Ook op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter