NIEUWS UIT LELYSTAD

Initiatiefnemers woningprojecten vragen gemeente om actie

Het verhaal dat Lelystedelingen die in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) een woningbouwproject willen realiseren, erg lang moeten wachten op de gemeente, wordt bevestigd door een aantal van dat soort initiatiefnemers. Voormalig politicus (onder meer ex-wethouder van Lelystad) Bas Jan van Bochove hekelde eerder deze week de traagheid bij de gemeente. ‘Het probleem is dat het gemeentebestuur te weinig tegemoet komt aan wensen van inwoners die zelf een project willen ontwikkelen in deze stad. Groepen mensen met ideeën, bepaalde plannen, die voor hun specifieke toekomst graag een project willen realiseren in deze stad. Men probeert met het gemeentebestuur in gesprek te komen. Je wordt beleefd ontvangen en aangehoord en vervolgens blijft het totaal stil.’ Alles wat deze mensen nodig hebben, is een coöperatieve en faciliterende gemeente die een stuk grond voor hen reserveert, aldus Van Bochove.

Initiatieven

Dat het allemaal erg lang duurt, wordt bevestigd door Freddy en John van Arnhem. "Wij zijn bezig met een project voor veertig tot vijftig woningen voor allerlei doelgroepen: gezinnen, alleenstaanden, ouderen en jongeren, die als gemeenschappelijk doel hebben bij elkaar te wonen. Het gaat om een project op de grens van water en land, voor mensen die meer met elkaar te maken willen hebben dan als gewone buren." Het plan en het verzoek om een stuk grond te mogen kopen, zijn al twee jaar geleden bij de gemeente gedropt. "We ontmoeten daar allemaal vreselijk aardige mensen, maar vervolgens blijft het stil. We horen helemaal niets." In dit geval is het een plan voor de toekomst. ‘We willen dat over vijf tot tien jaar gaan realiseren. Maar we hebben wel nu alvast toezeggingen nodig voor grond, zodat we alles kunnen gaan organiseren."

Zie hier de video van het interview met Freddy van Arnhem en Aye Kampen

Lelystedeling Aye Kampen heeft dezelfde ervaring. "Wij hebben een project voor honder wooneenheden: veertig grondgebonden en zestig appartementen, allemaal voor 55-plussers, met gemeenschappelijke voorzieningen als logeerkamers, hobbykamers, een grote gezamenlijke tuin, – zaken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. We hebben ons daarmee eind augustus vorig jaar gemeld bij de gemeente. Wat we nodig hebben, is de toezegging van een stuk grond, zodat we nu alvast mensen om ons heen kunnen verzamelen om het plan uit te werken en te gaan bouwen." Want in dit geval zou de bouw kunne starten zodra de grond beschikbaar is.

Gert Koekkoek heeft met een aantal mensen een kleinere droom. "Twee groepen van twaalf seniorenwoningen. Gelijkvloerse woningen met een wat grotere oppervlakte, met ruimtes zoals een extra werkkamer en een logeerkamer voor een mantelzorger. Het liefst ergens dichtbij voorzieningen. Mensen vinden die hier willen wonen, is geen enkel probleem. Alles is klaar: het plan, de omschrijving, het ontwerp. Nu alleen nog een stuk grond."

Goed voor doorstroming

Alle drie de initiatiefnemers benadrukken dat ze niet vragen om liefdadigheid: ze willen de grond gewoon kopen. Daarnaast wordt een welwillende houding en eventueel wat begeleiding van de gemeente op prijs gesteld. Alle drie benadrukken dat er voor hen verder geen financieel belang aan zit. Er wordt geen geld verdiend aan de projecten, het gaat puur om mensen die een gezamenlijke woondroom hebben en die wille realiseren.

Daarnaast is dit goed voor Lelystad. ‘Bij ons gaat het om 24 veelal oudere echtparen, die allemaal een woning achterlaten voor de verkoop. Dat zijn woningen die in de Lelystadse woningmarkt erg gewild zijn. Het is dus goed voor de doorstroming op de woningmarkt,’ zegt Koekkoek. Ook de projecten van Van Arnhem en Kampen zijn in eerste instantie bedoeld voor Lelystedelingen en zorgen dus voor die doorstroming.

Eerder ging het beter

Voor Freddy en John van Arnhem is de huidige traagheid van de gemeente moeilijk te bevatten, omdat zij eerder een project hebben gerealiseerd in Lelystad in collectief particulier opdrachtgeverschap: acht waterwoningen in Warande. "Toen kwamen we echt heel bereidwillige mensen tegen, zowel bij de gemeente als in de politiek. Ze waren enthousiast, hielpen ons waar nodig en er was grond. Het duurde daarna nog zeven jaar voor de woningen hier dreven, maar dat had meer met de crisis te maken dan met de bereidwilligheid van de gemeente."

Het project van de waterwoningen wordt zelfs als visitekaartje gebruikt door Lelystad als het gaat om CPO – bijgaande foto is van de gemeente. ‘"Het was de eerste ervaring van de gemeente met een CPO en het heeft zelfs als blauwdruk gediend van hoe je hiermee om moet gaan. Zo staat het nog steeds op de site. Lelystad is er trots op. We hebben hier zelfs nog een hele groep architecten uit Korea op bezoek gehad, die kwamen kijken;  het is door Attika ontwoprpen en dat heeft ook Batavia Stad ontworpen. Maar die trots is nu wel een beetje een wassen neus, zo blijkt. Want met ons nieuwe project zitten we muurvast."

Dit is deel twee van een serie van drie verhalen. Lees ook: 'Gemeente te traag bij plannen burgers voor woningbouw' (radiolelystad.nl) 

Morgen op deze site de reactie van wethouder Elzakalai op de verhalen van Bas jan van Bochove en de initiatiefnemers van woningprojecten. 

.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Het nieuws uit Lelystad

21 januari 2022

Lelystad Airport bedreigt woningbouw rond Dronten

In gebruik nemen van Lelystad Airport als chartervliegveld kan problemen veroorzaken voor…
21 januari 2022

Heikele discussie over monument leidt tot compromis

In de gemeenteraad wordt dinsdag opnieuw gepraat over de verplaatsing van het oorlogsmonument en de…
21 januari 2022

Lelystad is weer wat veiliger geworden, maar internet niet

De criminaliteit in Lelystad daalt. Dat meldt de gemeente, die eigen onderzoek heeft gecombineerd…
21 januari 2022

Softdrugs en telefoons vliegen letterlijk de gevangenis binnen

Steeds vaker worden verboden goederen door middel van drones binnengebracht in de gevangenis in…
20 januari 2022

Stad lijkt vrij van explosieven uit WO II, maar de provincie niet

In Lelystad en directe omgeving zitten voor zover bekend geen gevaarlijke explosieven uit de Tweede…
20 januari 2022

Hoge bomen vangen veel wind, maar ook veel zonlicht

Volkstuinvereniging Zuigerplas pleit bij de gemeente voor de kap van de bomen langs de rand van het…
20 januari 2022

Zes man vast na vondst 700 gram harddrugs en 10 mille cash

De politie heeft gisteren (woensdag) bijna 700 gram harddrugs en 10.000 euro aan contant geld in…
19 januari 2022

Celstraf geëist voor ongeluk dat opa en kleinzoon doodde

Twee jaar cel waarvan een half voorwaardelijk plus vijf jaar intrekking van het rijbewijs. Dat is…
19 januari 2022

Coronatest bij de GGD kan alleen nog maar op afspraak

Het is in Lelystad niet meer mogelijk om zonder afspraak een coronatest te doen bij de GGD. De…
19 januari 2022

'Gevaarlijke situaties' door knipperende verkeerslichten

Het verkeerslicht achter het station op de Middenweg knippert al een aantal weken oranje. Net als…
19 januari 2022

Motiemarkt: wordt het de dragrace, of de bijenstal, of ...?

Een bijenstal, een springkussenfestival, een legale plek voor dragracing, QR-codes op…
18 januari 2022

Illegale verhuur is in Bastion niet hét probleem, zeggen b en w

Er zijn sinds september 2020 bij de gemeente 34 meldingen van kamerverhuur binnengekomen voor de…

Radio Lelystad: de hele dag dichtbij! | Ook op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter