‘In iedereen schuilt talent. Je moet het alleen wèl zien en het aandacht geven,’ zegt Chris Heynen, eigenaar van Heynen Systems. Onlangs kreeg het bedrijf bezoek van 7 jongeren die deelnemen aan het programma Lelytalent van MBO College Lelystad.

Lelytalent is een project met als voornaamste doelstelling het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het tekort aan praktische arbeidskrachten wordt op die manier aangepakt. Het Lelystadse bedrijfsleven, het MBO College Lelystad, Eduvier en het Werkbedrijf Lelystad werken intensief samen binnen het project.

Talentvolle jongeren die een Entree-opleiding aan het MBO College Lelystad volgen, worden in dit programma stapsgewijs voorbereid op de beroepspraktijk. Door middel van het bedrijven carrousel krijgen zij eerst een beeld van de branches. Nadat zij voor een branche gekozen hebben, vervolgen zij hun opleiding 2 dagen per week in het bedrijf, dit groeit al snel uit naar drie dagen per week. Zodoende wordt een naadloze aansluiting gemaakt tussen opleiding en werk.

Ruim 15 Lelystadse bedrijven, waaronder Heynen Systems, hebben zich aan het project van MBO College Lelystad gecommitteerd. Zij geven aan welke kansrijke soorten werk zij zien en welke vaardigheden op de werkvloer ontwikkeld kunnen worden. De bedrijven en het onderwijs ontwikkelen dit onderwijsprogramma samen. Door jongeren op de juiste manier te begeleiden, kunnen zij hun talenten verder ontwikkelen.

‘Ik vind het leuk en belangrijk om mijn enthousiasme over te dragen aan jonge mensen. Ik wil ze laten zien hoe leuk het is om dingen te maken en hoe uitdagend het is om je hierin constant te blijven verbeteren’, legt Chris Heynen uit.

‘Na een algemene introductie, waarin de jongeren veel vragen stelden, kregen ze een rondleiding door de fabriek. Hier waren de machines in bedrijf die textiel voor kussens en matrassen fabriceren. Onze slimme en razendsnelle apparaten knopen dunne garen aan elkaar. En dat was ook wat we na afloop samendeden. We sloten de middag af met een wedstrijdje garenknopen. De winnaar ging naar huis met een Tricover shirt en de anderen kregen als aandenken een pet.’

De jongeren gingen enthousiast naar huis. Doel bereikt? ‘Ik hoop het! Ik hoop dat we ze een inkijkje hebben kunnen geven in ons bedrijf. En dat ze enthousiast zijn geworden over de mogelijkheden van werken bij een maakbedrijf. Onze deur staat namelijk altijd open voor talenten die het vak willen leren’, besluit Chris Heynen enthousiast.

0
Shares

Nieuws uit Lelystad

19 juni 2019

Stadsbestuur ziet nog geen herstel van stadshart

De maatregelen voor het stadshart leiden vooralsnog niet tot zichtbare verbeteringen, melden b. en…
17 juni 2019

Lelystad toch niet het meeste kwijt aan oud-wethouders

EenVandaag zat ernaast: Lelystad heeft de afgelopen vijf jaar van alle Nederlandse gemeenten die…
17 juni 2019

Complimenten van stadhuis en expert voor oldtimerdag

De Nationale Oldtimerdag heeft gisteren 22.000 bezoekers getrokken, schatten de organisatoren.…
17 juni 2019

Batavia '90 gaat naar tweede klasse, SVL '67 blijft er

De voetballers van Batavia ‘90 zijn gepromoveerd naar de tweede klasse van de KNVB afdeling Oost,…
14 juni 2019

Buurtproject Zuiderzeewijk uit de brand door VSB Fonds

De particuliere welzijnsorganisatie Met Inzet Lukt Alles (M.I.L.A.) in de Zuiderzeewijk krijgt…
14 juni 2019

Aviodrome blij met hoop schroot: een echte Pander!

Aviodrome is erg blij met de nieuwste aanwinst: een hoop verwrongen metaal. Het gaat om resten van…
14 juni 2019

Laag grond op stuivend zand Markerwaarddijk lijkt te werken

Een aannemer is begonnen met het aanbrengen van een laagje grond over het zand dat de afgelopen…
14 juni 2019

Elke dag dik duizend pallets aardappelen Noord-Europa in

Het is al even in gebruik, maar wethouder Janneke Sparreboom, eigenaar Alex Kloosterboer (rechts op…

Radio Lelystad: Altijd in de lucht! | Ook op Facebook en Twitter