NIEUWS UIT LELYSTAD

'Bij elk stuk grond moeten we afwegen: wat willen we hier?'

Wethouder Adam Elzakalai vindt het vervelend dat Lelystedelingen die in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) woonprojecten willen realiseren, het gevoel hebben dat ze lang moeten wachten voor de gemeente in actie komt en hun een stuk grond toewijst. Hij geeft echter aan dat de gemeente constant moet afwegen wat er met de gemeentelijke grond die bestemd is voor woningbouw moet gebeuren. En dat vraagt soms om lastige keuzes.

Mooie initiatieven

Elzakalai is bekend met een aantal mooie initiatieven die er in Lelystad leven. "Bij een eerdere speeddatesessie hebben sommigen van hen mij al over hun project verteld. Ik vind het ook oprecht mooi dat dergelijke initiatieven uit de samenleving komen en dat je als inwoners iets met elkaar wil realiseren."

Tegelijkertijd benadrukt hij dat de gemeente niet enorm veel grond in het bezit heeft waar woningbouwprojecten op gerealiseerd kunnen worden. "Ik weet dat het soms wel anders lijkt, maar dat is niet zo. Dat betekent dat je ook bij elk project en elk stuk grond moet afwegen: wat willen we hier?"

Het probleem van de CPO's  is dat de realisatie van dergelijke projecten vaak wat langer duurt dan woningbouwprojecten van ontwikkelaars en dat ze ook minder woningen opleveren, zegt hij. "Vaak zijn ze ruimer van opzet en staan er per bepaalde oppervlakte minder woningen. Dan kan het zijn dat de gemeente in een dergelijk geval liever kiest voor de projectontwikkelaar, omdat die sneller en meer bouwt."

Afwegingen vragen tijd

Er zijn ook CPO’s die voorzien in meer woningen, maar: "Dan komt er soms weer een ander probleem bij kijken. Eén van de voorwaarden bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld projecten van honderd woningen of meer is dat een bepaald percentage uit sociale huur bestaat. Dat is een eis waar niet alle CPO’s aan kunnen voldoen." Helemaal ingewikkeld wordt het als een bepaald initiatief het oog heeft laten vallen op een specifieke locatie. "Want dan moet het daar wel kunnen. En dan moet de buurt daar ook over geïnformeerd worden en moet er draagvlak voor bestaan."

Elzakalai benadrukt dat de gemeente nog steeds positief is over CPO’s en die ook graag wil faciliteren, maar schetst wel de dilemma’s die erbij komen kijken. En de afweging daarvan kost dus tijd. "Ik kan me heel goed voorstellen dat initiatiefnemers dat als vervelend ervaren."

Tips voor initiatieven

Voor initiatieven die meer snelheid willen, heeft hij wel twee tips. "Ten eerste: kijk ook eens naar grond die niet in het bezit is van de gemeente. Dan moet je, als het bestemmingsplan dat niet direct toestaat, nog altijd de medewerking krijgen van de gemeente om dat bestemmingsplan te wijzigen, maar dat kan wel veel sneller gaan. Zorg dat je een compleet plan hebt waarin ook de koop van die grond is meegenomen, dat maakt het gesprek veel makkelijker."

Daarnaast kunnen initiatiefnemers ook hun pijlen richten op de politiek. "Kijk, Lelystad heeft uitgesproken dat men de komende jaren flink wil groeien. Dat betekent dat er toch vaak zal worden gekozen voor projectmatige nieuwbouw die naast in kwaliteit ook voorziet in volume. Maar de gemeenteraad heeft onlangs ook ingestemd met nader onderzoek naar dertien locaties ín de stad, inbreidingslocaties, die wellicht ontwikkeld kunnen worden voor woningbouw. Als de politiek zou uitspreken dat CPO’s daar een voorname rol in moeten krijgen, wordt dat beleid."

Doorstroming

Tot slot erkent Elzakalai wel dat het belang van CPO’s breder is dan de woningen die worden ontwikkeld alleen. "De meeste van die initiatieven zijn van mensen die nu al in Lelystad wonen en dus een woning achterlaten als ze hun initiatief verwezenlijkt zien. En dat is goed voor de doorstroming op de woningmarkt. Die carrousel moet blijven draaien en die stokt nu bij ‘empty nesters’: mensen van wie de kinderen het huis uit zijn en die kleiner of anders willen gaan wonen, maar die woning niet vinden – terwijl ze wel een woning achterlaten die interessant is voor starters op de woningmarkt. Dus ja, het mes snijdt aan twee kanten. Maar de woningbouwopgave waar we in deze stad voor staan vraagt, in combinatie met de schaarse grond waar de gemeente over beschikt, wel steeds om moeilijke en scherpe afwegingen."

Lees ook: Initiatiefnemers woningprojecten vragen gemeente om actie (radiolelystad.nl)

en 'Gemeente te traag bij plannen burgers voor woningbouw' (radiolelystad.nl)

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Het nieuws uit Lelystad

21 januari 2022

Lelystad Airport bedreigt woningbouw rond Dronten

In gebruik nemen van Lelystad Airport als chartervliegveld kan problemen veroorzaken voor…
21 januari 2022

Heikele discussie over monument leidt tot compromis

In de gemeenteraad wordt dinsdag opnieuw gepraat over de verplaatsing van het oorlogsmonument en de…
21 januari 2022

Lelystad is weer wat veiliger geworden, maar internet niet

De criminaliteit in Lelystad daalt. Dat meldt de gemeente, die eigen onderzoek heeft gecombineerd…
21 januari 2022

Softdrugs en telefoons vliegen letterlijk de gevangenis binnen

Steeds vaker worden verboden goederen door middel van drones binnengebracht in de gevangenis in…
20 januari 2022

Stad lijkt vrij van explosieven uit WO II, maar de provincie niet

In Lelystad en directe omgeving zitten voor zover bekend geen gevaarlijke explosieven uit de Tweede…
20 januari 2022

Hoge bomen vangen veel wind, maar ook veel zonlicht

Volkstuinvereniging Zuigerplas pleit bij de gemeente voor de kap van de bomen langs de rand van het…
20 januari 2022

Zes man vast na vondst 700 gram harddrugs en 10 mille cash

De politie heeft gisteren (woensdag) bijna 700 gram harddrugs en 10.000 euro aan contant geld in…
19 januari 2022

Celstraf geëist voor ongeluk dat opa en kleinzoon doodde

Twee jaar cel waarvan een half voorwaardelijk plus vijf jaar intrekking van het rijbewijs. Dat is…
19 januari 2022

Coronatest bij de GGD kan alleen nog maar op afspraak

Het is in Lelystad niet meer mogelijk om zonder afspraak een coronatest te doen bij de GGD. De…
19 januari 2022

'Gevaarlijke situaties' door knipperende verkeerslichten

Het verkeerslicht achter het station op de Middenweg knippert al een aantal weken oranje. Net als…
19 januari 2022

Motiemarkt: wordt het de dragrace, of de bijenstal, of ...?

Een bijenstal, een springkussenfestival, een legale plek voor dragracing, QR-codes op…
18 januari 2022

Illegale verhuur is in Bastion niet hét probleem, zeggen b en w

Er zijn sinds september 2020 bij de gemeente 34 meldingen van kamerverhuur binnengekomen voor de…

Radio Lelystad: de hele dag dichtbij! | Ook op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter